SCA Packaging A/S har investeret 205 mio. kroner i sin Grenaa-fabrik
Konkurrence-kraften er nu sikret mange år ud i fremtiden på SCA Packagings bølgepap-fabrik i Grenaa, som netop er blevet forvandlet til én af Europas mest moderne.
SCA tager dermed den gule førertrøje på i disciplinen europæisk bølgepap-produktion. Med en udvidelse af fabriksarealet på 6.300 m2 og ny avanceret teknologi i form af blandt andet en stor Mitsubishi bølgepapmaskine, et system af selvkørende transportbaner og -vogne samt omfattende robot-håndtering, kunne SCA Packaging Denmark A/S fredag den 27. maj slå dørene op for en storstilet indvielse af en fabrik, der er blevet moderniseret for i alt 205 millioner kroner. Og tillige en fabrik, der lige nu er den mest moderne af sin art i Europa.
Modernisering
var påkrævet
Nøgleordet for SCA Packagings beslutning om at investere så massivt i en modernisering, har ubetinget været effektivisering. Direktør for SCA’s Division Bølgepap forklarer:
– Gennem de seneste år har vi oplevet en stadig stigende konkurrence fra udenlandske producenter af bølgepap, og det har løbende gjort en effektivisering af vores produktion nødvendig. Sideløbende blev vores maskinpark stadigt ældre - for eksempel var den gamle bølgepap-maskine fra 1974, og vi var ganske enkelt nået dertil, at den enten skulle gennemgå en omfattende modernisering eller skiftes ud. Endelig var den gamle indretning af fabrikken, hvor nye maskiner var blevet sat ind på en ledig plads, ikke optimal i forhold til et effektivt flow, og det var således nødvendigt at gå gennemgribende til værks, hvis vi skulle sikre vores konkurrence-kraft effektivt, siger Finn Brødløs.
Japansk high-tech
Det første spadestik til det store projekt blev taget i november 2002, og siden er det gået slag i slag. Udvidelsen af fabriksarealet har givet plads for opførelsen af et nyt rullelager, udvidelse af færdigvarelageret med 1.500 m2 samt en helt ny hal, der kunne rumme den nye, store bølgepapmaskine. Den japansk byggede maskine, der er 136 meter lang, har en produktionshastighed på 385 meter i minuttet og en banebredde på 2,80 meter - og dermed er den mere end dobbelt så hurtig som sin forgænger, der blot kørte 190 meter i minuttet i en bredde på 2,45 meter. Maskinen har endvidere en højteknologisk computerstyring, der helt erstatter tidligere tiders mekaniske håndtag. For at lære at betjene den nye maskine har syv af fabrikkens medarbejdere været på kursus i Japan, og i hele opsætnings- og indkøringsperioden har der også været et kraftigt islæt af japanske teknikere på fabrikken i Grenaa.
I forbindelse med ombygningen er halvdelen af fabrikkens maskiner endvidere blevet flyttet for at strømline flowet i produktionsområdet, og ved samme lejlighed har man radikalt ændret hele mellemlagerfunktionen. Hvor bølgepap-arkene tidligere blev lagt på paller og kørt ind på mellemvarelageret af en truck, så kører arkene nu automatisk direkte fra bølgepapmaskinen til de mange forskellige konverteringsmaskiner via et imponerende netværk af selvkørende transportbaner og transfervogne.
– Transportbanerne stiller helt anderledes krav til vores produktionsplanlægning, idet pappet nu skal være opmarcheret i den rigtige rækkefølge. I princippet har vi vendt fabrikken på hovedet, og er gået over til en helt anden produktions-tankegang, nemlig »pull-tankegangen«, hvor vi »trækker« pappet gennem systemet fra færdigvarelageret, fremfor at producere pap og derpå »skubbe« det igennem. Denne ændring indebærer blandt andet, at vi har fået reduceret mellemvarelageret markant, forklarer Finn Brødløs.
Helt uberørt af
menneskehånd
Ud over automatiseringen af den interne arktransport er der også foretaget en omfattende automatisering af ilægning og fratagning ved konverteringsmaskinerne. Således er fabrikkens inline-maskiner (der både trykker, stanser og limer) blevet forsynet med automatisk fratagning og palletering med robotter. Det har ikke blot gavnet effektiviteten, men har også betydet et forbedret arbejdsmiljø i form af en væsentlig reduktion af EGA-bevægelser (Ensidigt Gentaget Arbejde).
Resultatet af den omfattende automatisering på Grenaa-fabrikken er i øvrigt, at cirka 600.000 emballager hver dag produceres, håndteres og palleteres helt uberørt af menneskehånd. Samtidig har automatiseringen overflødiggjort 12 trucks, der hver kørte 24 timer i døgnet.
Toholdsskift med
vækst-potentiale
– Den massive investering i ny teknologi og automatisering betyder, at vi har kunnet øge vores kapacitet så meget, at vi i dag kan producere det samme på to skift, som vi før brugte tre skift på, siger Finn Brødløs, og fortsætter:
– Samtidig er vi blevet gearet til at tilgodese vores kunder på helt optimal vis. Det vil sige med konkurrencedygtige priser, en absolut høj, ensartet kvalitet samt en høj leveringsservice, der blandt andet byder på større fleksibilitet, et væsentlig større kapacitets-potentiale og evnen til at sætte principperne for just-in-time produktion i højsædet, siger SCA-direktøren.
Har kostet henved
70 arbejdspladser
Moderniseringen har dog ikke været helt uden menneskelige omkostninger.
– Automatiseringen kom til at koste cirka 70 arbejdspladser, og det har naturligvis været svært for de berørte, som vi har forsøgt at hjælpe med fratrædelsesordninger, efteruddannelse med videre. Men vi tog vores medarbejdere med på råd så tidligt i forløbet, at investeringsansøgningen faktisk kunne vedlægges en lokalaftale med medarbejdere om projektet. Vores dygtige, loyale og meget engagerede medarbejdere traf nemlig den modige beslutning, at de ønskede projektet gennemført for at sikre fabrikkens konkurrence-kraft og dermed et væsentligt potentiale for fremtidig vækst, slutter Finn Brødløs.
– Den omfattende automatisering af SCA’s fabrik i Grenaa betyder, at cirka 600.000 emballager hver dag produceres, håndteres og palleteres helt uberørt af menneskehånd.
En investering på 205 millioner kroner har gjort SCA Packaging i Grenaa til én af Europas førende af sin art, siger Finn Brødløs, direktør for SCA’s Division Bølgepap.
Kilde: Grenå Bladet
rex