Tak til
 






  
05/05 2023

Pressemeddelelse fra EbeltoftS.net

Sommeren har været en stille periode set med Bredbåndsforeningen EbeltoftS.net’s briller. Enkelte læserbreve og interesserede borgere i kommunen har antydet, at det har været for stille. Nu inviterer kommunen til et borgermøde om digital signatur, og EbeltoftS.net har takket ja til en invitation om at deltage med muligheder for at oplyse om status og fremtid for udrulningen af bredbånd til kommunens borgere.

Pressemeddelelse fra EbeltoftS.net
Af Martin Hedegaard

Sommeren har været en stille periode set med Bredbåndsforeningen EbeltoftS.net’s briller. Enkelte læserbreve og interesserede borgere i kommunen har antydet, at det har været for stille. Nu inviterer kommunen til et borgermøde om digital signatur, og EbeltoftS.net har takket ja til en invitation om at deltage med muligheder for at oplyse om status og fremtid for udrulningen af bredbånd til kommunens borgere.

Kommunens rolle
Kommunen og politikerne har fra flere sider været kritiseret for en alt for tilbagelænet rolle i forhold til udrulningen af bredbånd i Ebeltoft. Jeg har undladt at indgå i denne debat, idet jeg ikke helt deler opfattelsen. Man kan kritisere, at sagsgangen på rådhuset tager lang tid, men man kan ikke kritisere de holdninger, som kommunens top har tilkendegivet. På et møde i februar måned udtrykte såvel borgmester, som kommunaldirektør og IT-koordinator deres støtte for projektet. Videre i systemet blev sagsgangen noget tungere. Alene at få stablet et møde på benene med stadsingeniøren tog næsten 3 måneder. Vi erfarede, at positive tilkendegivelser fra kommunens top ikke er ensbetydende en række velvillige embedsmænd, der klapper i hænderne over et positivt og folkeligt initiativ. På et møde i starten af juni måned fik vi stadsingeniøren til at fremlægge vores ønsker om opsætning af udstyr i Fællesantennen i Ebeltoft for teknisk udvalg. Udvalget behandlede vores ansøgning d. 16. juni, med et positivt svar. Forslaget punkt 438: Tiltrådt under samtidig forudsætning af, at udstyret ikke må give anledning til forstyrrelser for de nuværende brugers anlæg.

En stækket bestyrelse
Kort efter denne beslutning traf vores daværende kasserer – Nicolai Thorning - desværre en beslutning om at udtræde af bestyrelsen. Nicolai så sig ikke i stand til at honorere de krav fremtidens styring af abonnenter og indkøb indbød til, samtidig med job, karriere og studier. Bestyrelsen stod lige inden sommerferien uden kasserer, og gør det stadig. Vores 1. suppleant Hans Jørgen Degn er tiltrådt, men den samlede bestyrelse leder pt. efter en kasserer, der kan indtræde med kort varsel. Desværre valgte endnu et bestyrelsesmedlem – Hasse Toft – på sidste bestyrelsesmøde også at udtræde af bestyrelsen. Hasses begrundelse var utilfredshed med kommunens håndtering af vores forespørgsler. Også Hasses udtræden er et stort tab for EbeltoftS.net. Både han og Nicolai har trukket et stort læs, og ydet et flot stykke arbejde.

Tilbage sidder en noget stækket bestyrelse, som af bedste vilje og evner forsøger at trække det store læs. Vi står med en tilladelse til opsætning af udstyr i Fællesantennen. Fire meget konkrete behov trænger sig på lige nu:

1) Bestyrelsen mangler en kasserer
2) Foreningen mangler den helt nødvendige kapital til indkøb af udstyr.
3) Foreningen mangler den frivillige arbejdskraft og organisering, som vi har set i bl.a. Rosenholm, Midtdjurs, Rønde og Nørre Djurs kommuner
4) Foreningen mangler en mere aktiv / interesseret skare fra såvel de folkevalgte som erhvervslivet

Disse fire ting skal løses, før vi kan komme i gang med udrulningen af det trådløse internet i Ebeltoft.

Ad1) Bestyrelsen er naturligvis klar over, at der på lang sigt vil blive tale om et stort arbejde for den kommende kasserer. Derfor vil det være naturligt, at vi – når vi kommer over kravlestadiet – finder en aflønningsform for vores kommende kasserer.

Ad 2) Vi kan vælge, at sige, at alle abonnenter skal indbetale de 2000 kr. fra start. Når kapitalen er på plads starter opsætningen (såfremt den frivillige arbejdskraft er til stede). En anden løsning var at få kommunen til at stille en underskudsgaranti, hvorefter en kassekredit i en velvillig lokal bank kunne sætte gang i projektet (såfremt den frivillige arbejdskraft er til stede). En sådan løsning er set flere steder på Djursland. Underskudsgarantien kunne måske stilles i fællesskab mellem kommune og erhvervsliv. Endelig kunne vi jo håbe på en sponsor.

Ad 3) Vi er her ved det største problem. Alt for få interesserede har meldt sig som praktiske medhjælpere. På trods af gentagne opfordringer i den lokale presse og på internettet, har bestyrelsen ikke registreret mere end 10 medhjælpere. Det er slet ikke nok til at løse det enorme arbejde, der ligger forude. Alene i Nørre Djurs er mere end 50 mennesker tilknyttet projektet, og mit bud er, at vi har behov for det dobbelte i Ebeltoft Kommune.

Ad 4) En større fokus på vores projekt fra såvel politikere som erhvervslivet i Ebeltoft, ville bestemt være ønskeligt. Tingene kommer ikke af sig selv. Allerede fra foreningens start blev det pointeret, hvor vigtigt det var med opbakning og frivillighed.

Status for DjurslandS.net
I april måned traf bestyrelsen beslutning om stadig at afvente mere holdbare og konkrete resultater fra pilotprojekterne rundt omkring på Djursland. Status i skrivende stund er følgende:

DjurslandS.net: I skrivende stund er der mellem 450 og 500 brugere opkoblet i 19 dækningsområder på hele Djursland. Dette tal forventes at eksplodere i løbet af den kommende måned.

Nørre DjurS.net: 12 dækningsområder af i alt 33 er lige nu online. Teknisk udvalg i kommunen har netop godkendt foreningens ansøgning om opsætning af Accesspunkter i landskabet. Forestillingen om en masteskov er gjort til skamme, idet de ”mennesketunge” områder i Nørre Djurs kan dækkes af naturlige / eksisterende punkter. Derfor er der kun brug for opsætning af yderligere 5 master i hele kommunen. Cirka 200 brugere er koblet op. Efter en del tekniske opstartsproblemer, begynder der nu at være stabilitet i nettet.

RosenholmS.net: 3 dækningsområder er online. Hornslet har cirka 80 brugere, Mørke cirka 130 brugere og Skørring cirka 10 brugere koblet op. Der hersker en meget positiv stemning i Rosenholm Kommune. Overalt er der optimisme og tilfredshed, og brugernes udtalelser vidner om stabilitet og progression i RosenholmS.net.

MidtdjurS.net: 2 dækningsområder er online. I Pindstrup er cirka 35 brugere koblet op, mens der i Ryomgaard er cirka det samme. I alt 70 brugere i skrivende stund.

RøndeS.net: 1 dækningsområder er online omkring Thorsager. 12 brugere er foreløbig koblet op.

SønderhaldS.net: 1 nyt dækningsområde er online, og der er 6 brugere koblet op i Øster Alling.

Revurdering af ambitioner
Det er vigtigt at pointere, at stabiliteten og sikkerheden i det trådløse net er grundlæggende kernepunkter for EbeltoftS.net. En forsigtig vurdering af disse faktorer er en bitter pille at sluge for en ambitiøs formand. Jeg tør ikke erklære pilotprojekternes stabilitet og sikkerhed problemfrie. Sagen sat på spidsen mener jeg ikke, at vi er modne til at kunne tilbyde erhvervslivet et reelt alternativ til nuværende udbyderes løsninger. På den anden side skal vi også se på vores kommunes typiske erhverv. Små håndværkere og andre selvstændige (enkeltmandsfirmaer) vil stadig kunne se en fornuftig løsning i vores produkter. Jeg vil dog gerne understrege, at stabiliteten og sikkerheden med garanti også kommer, når likviditeten bliver bedre. Vi er ikke en kommerciel udbyder, der ønsker at generere en pengestrøm, og ansætte flere folk end højest nødvendigt. Vi er et folkeligt initiativ, der ønsker at give borgerne et reelt alternativ til de kommercielle udbydere. På lang sigt er der dog ingen tvivl om, at EbeltoftS.net får behov for ansættelse af det fornødne personale, til den daglige drift, efterhånden som flere og flere tilfredse brugere melder sig. På denne måde kan foreningen forhåbentlig i fremtiden være med til at skabe lokale arbejdspladser.

EbeltoftS.net her og nu
Her og nu har EbeltoftS.net brug for, at så mange aktive mennesker som muligt melder sig. Her taler vi både om fysisk / teknisk aktive samt reservation af abonnementer. Bestyrelsen har vedtaget ikke at sætte gang i indkøb og installationer i de enkelte landsbynet, før der er klarhed og dækning på såvel den økonomiske som den mandskabsmæssige side af sagen. Allerede nu vil vi dog gerne understrege, at hvis der er folk i de enkelte landsbyer, der vil påtage sig at organisere disse ting, hører vi gerne fra dem. I Nørre Djurs viste det sig, at de udarbejdede etableringsplaner slog fejl, idet flere små landsbynet ved egen kraft fik etableret mandskab, abonnenter m.m., og dermed var klar før de mest mennesketunge områder. I vores lokalområde har Hans Jørgen Degns initiativer i Hyllested vist noget lignende, og hvis mulighederne omkring Egens Havhuse og Vrinners pludselig byder sig til via RøndeS.net skal vi naturligvis gå i gang nu.

Onsdag d. 3. september opfordrer EbeltoftS.net i samarbejde med kommunen alle til at møde op ved et borgermødet kl.19 på Toftevangskolen. På dette møde vil vi stille fokus på de konkrete behov, der skal opfyldes, for at vi kan fortsætte vores arbejde. Samme aften kan interesserede se det udstyr, som skal opsættes hos den enkelte bruger. Vi vil på baggrund af den kommende tids tilbagemeldinger og interessetilkendegivelser, samt aftenens debat vurdere, om der er grundlag for at arbejde videre med den fælles ambition det er, at få etableret en trådløs internetforbindelse for kommunens borgere til rimelige priser.

Kilde: Af Martin Hedegaard

SC


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam