Tak til
 


  
21/04 2018

Åbningsfest ved udstillingen Det Flyvende Hjerte - om Kollektiver på Djursland, på Grenaa Museum lørdag d. 21/4 kl. 11-16

Vær med, når Grenaa Museum fejrer åbningen af deres nye særudstilling om kollektiverne på Djursland. - Oplev tiden med langt hår, ølkasser og store drømme. Visionerne og armbevægelserne var store, da en flok langhårede unge mennesker med afghanerpelse i 1970´erne rykkede ind i gamle husmandssteder på Jyllands næse. Her ville de realisere drømmen om det store fællesskab på landet. Selvforsyning var en væsentlig del af kollektivisternes idealsamfund, og derfor dyrkede de markerne omkring deres husmandssteder og små landbrug. Ofte brugte de helt gammeldags redskaber, dog var en traktor ofte var en uundværlig del af livet i et landkollektiv. - Der er fri entré.


Djursland Spillemænd med det karakteristiske flyvende hjerte på scenetæppet i Den Grå Hal på Christiania.
Livet i kollektiverne på Djursland er omdrejningspunktet for Museum Østjylland i Grenaas nye særudstilling Det Flyvende Hjerte – Kollektiverne på Djursland. En farverig udstilling lavet i tæt samarbejde med tidligere kollektivister fra egnen og udstillet på museet i Grenaa.

Særudstillingen, som kan ses frem til søndag den 28. oktober 2018, er en fascinerede historie om det levede hverdagsliv i nogle udvalgte kollektiver på Djursland, om produktion, bæredygtig levevis, børneliv og kulturmøder i 1970´erne og 80´erne. Helt i kollektivisternes ånd er udstillingen hovedsageligt bygget af genbrugsmaterialer.

"Med deres anderledes udseende, musiksmag og syn på verden satte de mange kollektivister deres præg på Djursland. De ønskede at skabe et andet samfund, der ikke var præget af tanken om forbrug, men hvor familien og ideen om selvforsyning var det bærende", forklarer udstillingens tilrettelæggere Tina Bjerregaard og Lea G. Møller.

Et hjerte med vinger:
Udstillingens titel Det Flyvende Hjerte stammer fra et symbol, som blev opfundet i kollektivet Granlunden. Symbolet (et hjerte med vinger) blev et vartegn, som kollektivisterne brugte, når de lavede musik, teater, demonstrationer, cirkus mv. Hjertet optræder også i kollektivernes fælles blad, Indkøbstidende.

Kollektivisternes arv på Djursland:
Udstillingen Det Flyvende Hjerte – Kollektiver på Djursland fortæller bl.a. historien om et andet verdenssyn, om arbejdet med selvforsyning og bæredygtighed og om mødet mellem kollektivister og djurslændinge.

Der er et særligt fokus på historien om den arv, kollektivisterne efterlod sig, da kollektiverne opløstes, og de tidligere kollektivister flyttede i familier. Denne del af historien er iscenesat af en gruppe af de mange tidligere kollektivister, der endnu bor på Djursland.

"Faktisk har tidligere kollektivister bidraget i arbejdet med udstillingen hele vejen fra idé til udstillingsåbning. De har givet deres uundværlige og autentiske input til udstillingen", fortæller Tina Bjerregaard og Lea G. Møller.

Fejres med musik, gak og gøgl:
Åbningsfesten står naturligvis også i kollektivets tegn, og der er underholdning for både store og små.

Gøgleren Tonny Trifolikom, som også har været en del af kollektivbevægelsen på Djursland, underholder i museumsgården, og scenen fyldes af musik fra djurslandskollektiverne. Har udstillingens gæster lyst til at bidrage til underholdningen, byder eftermiddagen på åben scene. Her kan alle modige fatte en guitar og give et nummer fra tiden.

For at skabe den helt rigtige stemning har en gruppe 70´er-entusiaster slået lejr i museumsgården med 70´er køretøjer og hippiemusik.

Opvokset i kollektiv:
Udstillingen åbnes af Karoline Bergkvist Søgaard, som foruden at være medlem af kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune også er vokset op i kollektiv på Djursland. Derfor har hun et indgående kendskab til både området og livet som barn i kollektiverne.

Fest hele dagen:
Museum Østjylland byder naturligvis på smagsprøver på "hippiemad" og en skummende fadøl. Åbningsfesten varer så længe, der er musik, mennesker og god 70´er stemning.

Mere information:
museumsinspektør Lea Glerup Møller på lgm@museumoj.dk eller museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk.

Det er hér dét sker:
Museum Østjylland i Grenaa
Søndergade 1
8500 Grenaa
Tlf: 87122600
www.museumoj.dk

Kilde: Museum Østjylland i Grenaa.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam